Jak využívá městská policie kamerový systém

12. 01. 2019 20:05:05
V regionálním rádiu RCL jsem tento týden slyšela zprávu, že město Jičín navýší monitorovací systém o sedm kamer. K čemu jim asi systém je, když ho městská policie stejně nevyužívá naplno.

Ke svému zaměstnání si navíc trochu přivydělávám výrobou šperků. Přes e-shop se mi toho moc neprodá, proto s dcerou od jara do podzimu, tak asi jednou do měsíce, jezdíme prodávat na řemeslné trhy a jiné akce. Máme malý dřevěný stánek a provozujeme tvořivou dílničku.

V září se koná každoročně akce pro děti: Jičín – město pohádky. Po dvakrát jsme tam přijely pouze na jeden den, a to v sobotu. Při posledním ročníku mě napadlo přihlásit se i na neděli. Sobota probíhala tradičně, mnoho lidí, sotva jsme s dcerou stíhaly. Večer jsme sbalily dílničku a zboží ze stánku. Stánek jsme trochu zakryly igelitem, který jsme připevnily kolíčky na prádlo. Jako ostatní prodejci jsme i my dvě odjely a stánek ponechaly na místě.

Když jsme se ráno v půl osmé vrátily na místo, nevěřily jsme vlastním očím. Stánek ležel na zemi celý polámaný. Moc jsem na něj nechtěla šahat, v domnění, že si ho třeba někdo přijde vyfotit a nějak se to bude řešit. V dřevěné informační budce na náměstí, kde měli být každý den od šesti hodin přítomni pořadatelé, nikdo nebyl. Při našem pátrání jsme narazily na někoho, kdo nám s klidem řekl: „No oni včera pařili, tak asi přijdou později.“ Nakonec jsme v muzeu našly dvě hodné dámy, které nám dodaly optimismus, ať to prý nevzdáváme, že by snad „Město pohádky“ mělo být pojištěné proti takovýmto případům a ať si zatím zajdeme na policii, že hlavnímu pořadateli zkusí zatím zavolat. Na státní policii nám pouze domovním telefonem sdělili, že kamerový systém má na starost městská policie, ať si zajdeme tam. Cestou jsme opět míjely stánek pořadatelů a světe div se, už nebyl prázdný. Bylo devět hodin. Přišla tam zrovna paní, která také hlásila poškození stánku. Slečna, která asi patřila k pořadatelům, si šla vyfotit s paní její stánek a potom i ten náš. Domluvila jsem se, že nám alespoň vrátí za neděli poplatek za místo.

Na městské policii jsem pak vysvětlila, co se nám stalo na Husově ulici se stánkem a poukázala na to, že na dohled je kamera a poprosila, jestli by se mohli podívat na záznam. Službu konající policisté nás usadili na chodbě a ochotně se šli podívat. Po chvíli se vrátili, že to kamera skutečně zachytila. Prý šla po deváté hodině (asi z ohňostroje) skupinka lidí, od které se oddělila mladá slečna a skočila nám na stánek. Kolem šla jiná skupinka lidí, dokonce s dětmi, nic však nenahlásili. To je fakt dobrý příklad pro děti. Zeptala jsem se, co se s tím dá dělat. Jeden z policistů se mě zeptal, jaká je škoda. Stánek jsem si jednak vyráběla sama a jednak to na místě ještě tak pečlivě nezkoumala, takže jsem odpověděla, že předpokládám tak do pětistovky. Na to mi bylo odpovězeno, že to tedy je jen přestupek a na kameře je to stejně jen z dálky a do obličeje slečně není vidět, takže nemá smysl to ani sepisovat. S tímto zjištěním jsme odešly. Dcera to pak komentovala slovy: „Doufám, že si holka alespoň pořádně natloukla.“

Cestou zpět k rozlámanému stánku jsem si říkala, vždyť to přeci nebude jediná kamera na této ulici a kdyby se podívali na jinou, jistě by jí někde do obličeje vidět bylo. Také nechápu, proč při tak velké akci a ještě v době, kdy se rozcházejí davy po ohňostroji, není v ulicích více policistů. Nebo by úplně stačilo, kdyby na té služebně před monitorem jeden policista seděl a sledoval dění a v případě potřeby tam ihned někoho poslal. Jednou jsem viděla v televizi reportáž o městské policii v Jablonci, jeden policista monitory stále sledoval. Když to tak jde v Jablonci, tak proč ne v Jičíně? Myslím, že je jedno jak velká škoda vznikla, i kdyby to byla třeba jenom stovka. Teď si slečna a její přátelé mohou myslet, že kdykoliv cokoliv zničí a třeba rovnou pod kamerou, stejně na ně nikdo nepřijde. To je výchova národa.

Tak se tak sama sebe ptám, jestli jičínským městským policistům k něčemu bude sedm nových kamer, když nevyužívají ani ty dosavadní. V té zprávě v rádiu říkali, že přijdou na 1,2 milionu Kč. Není to zbytečné plýtvání penězi? Nebo policisty snad někdo naučí je sledovat?

Při balení ruiny stánku teprve zjišťujeme míru poškození. Když jsme byly už skoro hotovy, přišla nějaká paní a nadšeně povídá: „To jsem ráda, že jsem vás našla. Včera si naše děti v dílničce vyrobily dvě vánoční hvězdičky a já myslela, že je platil manžel a on si zase myslel, že já, takže jsme vlastně odešli bez placení. Tak vám teď dodatečně nesu čtyřicet korun a omlouvám se,“ a podávala mi dvě dvacetikoruny. Bylo to velice milé. Ještě stále existují poctiví lidé. Poděkovala jsem, ale peníze jsem nechtěla. Když jsem paní vysvětlila, jak dopadl náš stánek, vyřešila to tak, že se tedy rozdělíme, že ona si nechá dvacku a já dvacku, a že to mám na nový začátek.

Materiál na opravu mě nakonec přišel na 1200 Kč. Oprava mi zabrala dva víkendy. A to nepočítám ušlý zisk. Za dva týdny po „Městu pohádky“ se totiž konala ve Staré Boleslavi Svatováclavská slavnost a na ní první malý řemeslný trh, na který nás pozvali. Opravu stánku a tím ani výrobu šperků jsem nestihla, takže jsem se musela omluvit a místo odříci. Alespoň, že nám „Město pohádky“ vrátilo poplatek za místo za neuskutečněný nedělní prodej jak slíbili.

Autor: Pavla Drahoňovská | sobota 12.1.2019 20:05 | karma článku: 24.79 | přečteno: 962x

Další články blogera

Pavla Drahoňovská

Norování

Do mé emailové schránky mi přišla žádost od organizace „Svoboda zvířat“ o kontaktování ministra zemědělství, aby se zasadil o ukončení norování.

29.2.2024 v 10:16 | Karma článku: 11.64 | Přečteno: 239 | Diskuse

Pavla Drahoňovská

Sardinie - 8. závěrečná část

Tento díl je především o nádherné procházce Florencií za svítání, kterou jsme nemohli opomenout při zpáteční cestě ze Sardinie. Také představím co jsem si autentického přivezla z ostrova domů.

26.2.2024 v 2:27 | Karma článku: 9.84 | Přečteno: 147 | Diskuse

Pavla Drahoňovská

Sedlák, sedlák, sedlák, je velkej pán...

...von jede na pole má hodinky dvoje, koukej koukej koukej, jak je je hloupej. – Na slova lidové písničky jsem si vzpomněla v souvislosti s vyhlášenou stávkou takzvaných zemědělců.

16.2.2024 v 22:15 | Karma článku: 17.86 | Přečteno: 463 | Diskuse

Pavla Drahoňovská

Sardinie - 7. díl

Tento díl jsem věnovala cestě trajektem ze Sardinie z města Olbia do města Livorno v Itálii, která nebyla moc příjemná a pohodová.

4.2.2024 v 20:43 | Karma článku: 11.19 | Přečteno: 208 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.62 | Přečteno: 566 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.21 | Přečteno: 1954 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.77 | Přečteno: 283 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.26 | Přečteno: 208 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.24 | Přečteno: 272 | Diskuse
Počet článků 55 Celková karma 12.10 Průměrná čtenost 813

Mám ráda přírodu, zvířata a cestování - to vše se snažím zachytit na svých fotografiích, které si můžete prohlédnout na mé stránce www.alvapa.cz.

O různých šperkových minerálech si můžete přečíst v mých článcích zde:  http://www.aklapava.cz/blog/

"Krása je všude kolem nás, stačí se umět dívat."

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...