ZOO Liberec

6. 07. 2019 0:04:32
Kdy už se konečně vzpamatuje nejstarší česká zoologická zahrada? Moc bych si přála, aby se z tohoto naprosto zanedbaného místa stalo místo plné pohody jak pro zvířata, tak pro návštěvníky.

Do ZOO v Liberci moc často nechodím, protože zvířata mám ráda a podmínky, ve kterých jsou chována v této zoologické zahradě, se mi vůbec nelíbí a je mi z toho smutno. Nedávno jsem se však překonala a v rámci toho, že u nás nyní bydlí otec, který moc dobře nechodí, jsem pro něho zvolila právě procházku po ZOO.

Když nepočítám přeplněné parkoviště s nemožností zaparkovat a zničené lavičky u zastávky tramvaje, nás ZOO přivítala pěkným novým vchodem. Pozitivní bylo to, že vstupné pro důchodce nad 75 let činí 20 Kč a v zahradě je dostatek laviček. Brali jsme si pro jistotu raději sebou skládací židličku, ale otec ji využil pouze na třech delších úsecích, kde právě lavičky chyběly.

U miniaturního výběhu slonů jsem se snažila moc nezdržovat, abych nemusela před tátou zlostně nadávat, o to samé jsem se snažila i u výběhu takinů čínských, kteří by si jako ohrožený druh také zasloužili důstojnější prostor.

Ve spodní části ZOO nás přivítala velice zručně namalovaná kulisa volavky. Pelikáni na Jezírku však vypadali spokojeně, stejně tak zamilovaný páreček lvů ve středu zahrady.

V liberecké zoologické zahradě se daří dlouhá léta odchov dravých ptáků a jejich návrat do volné přírody, ale běžný návštěvník se o tom ani nedoví. U jejich historických klecí chybí jak informace, tak lavičky na pozorování, takže lidé touto cestou jen bez zastavení prochází. Škoda.

Centrální betonová část, která se mi nikdy nelíbila, mi přišla tentokrát ještě horší, díky totálně upatlaným sklům, za kterými vypadala zvířata jak v mlze. Jedna paní nazvala trefně expozici s bílými tygry výběhem pro křečky. V bazénu pro tučňáky plaval jeden osamocený, o své kolonii si asi může nechat jen zdát. Co jsem už vůbec nechápala, byly venkovní expozice zarostlé vysokou trávou. Nejbizartněji působili překrásní plameňáci vedle obřích kopřiv. Jediná betonová stavba, která se opravdu povedla je pěkný bazén pro lachtany. Když už jsem u toho betonu, ten vydrží všechno, vždy se usměji nad monstrem z betonových podlážek spojených železnými trubkami, tuším ve výběhu kozorožců, které si stále pamatuji již z mého dětství z doby před revolucí a je stále aktivně využíváno zvířaty.

Třeba se zoologické zahradě už konečně blýská na lepší časy. Tomu by nasvědčovalo uzavření horního patra pavilonu tropů, uzavření pavilonu šelem a prázdné klece, kde bývali myslím sovy. Možná se blíží celková rekonstrukce.

Můj osobní názor je takový, že by ZOO měla úplně změnit koncept. Je malá, proto si myslím, že by zde neměli chovat větší druhy, které potřebují větší prostor nebo si z velkých druhů vybrat jeden a dopřát mu dostatečně velký a pro návštěvníky atraktivní prostor. Například zde mají vedle sebe expozici žiraf a slonů. Proč tedy slony neumístit do jiných zoologických zahrad, kde mají lepší podmínky a žirafám nerozšířit výběh a neudělat tak více pozorovatelen. Potom bych chovala pár atraktivních druhů, které lidi znají a rádi se jejich kousky baví, což jsou třeba tuleni a surikaty. Hlavním konceptem by však mohl být chov menších ohrožených druhů. Dopřát jim co nejlepší podmínky, aby se dařilo jejich rozmnožování. Pro návštěvníky kolem ubikací zvířat rozmístit dostatek laviček a pozorovacích míst s informacemi o daném druhu. Naučit tak lidi zvířata pozorovat a ne jen zoologickou zahradou jen proletět. Podobný koncept razí ZOO zakladatele Geralda Durrella na ostrově Jersey. Četla jsem recenze na tamější ZOO, z kterých vyplývá, že tam mnoho návštěvníků stráví celý den, přičemž je to zahrada rozlohou ještě menší než liberecká. V ZOO v Liberci celý den tráví asi jen málo kdo.

Autor: Pavla Drahoňovská | sobota 6.7.2019 0:04 | karma článku: 11.22 | přečteno: 439x

Další články blogera

Pavla Drahoňovská

Norování

Do mé emailové schránky mi přišla žádost od organizace „Svoboda zvířat“ o kontaktování ministra zemědělství, aby se zasadil o ukončení norování.

29.2.2024 v 10:16 | Karma článku: 11.64 | Přečteno: 239 | Diskuse

Pavla Drahoňovská

Sardinie - 8. závěrečná část

Tento díl je především o nádherné procházce Florencií za svítání, kterou jsme nemohli opomenout při zpáteční cestě ze Sardinie. Také představím co jsem si autentického přivezla z ostrova domů.

26.2.2024 v 2:27 | Karma článku: 9.84 | Přečteno: 147 | Diskuse

Pavla Drahoňovská

Sedlák, sedlák, sedlák, je velkej pán...

...von jede na pole má hodinky dvoje, koukej koukej koukej, jak je je hloupej. – Na slova lidové písničky jsem si vzpomněla v souvislosti s vyhlášenou stávkou takzvaných zemědělců.

16.2.2024 v 22:15 | Karma článku: 17.86 | Přečteno: 463 | Diskuse

Pavla Drahoňovská

Sardinie - 7. díl

Tento díl jsem věnovala cestě trajektem ze Sardinie z města Olbia do města Livorno v Itálii, která nebyla moc příjemná a pohodová.

4.2.2024 v 20:43 | Karma článku: 11.19 | Přečteno: 208 | Diskuse

Další články z rubriky Liberec

Jiří Stehlík

Chalupaření a kšeft - aneb "kdo dlouho líhá ten houby mívá" 2.část

Dnes o začátcích chalupaření v pohraničí, které opuštěné objekty doslova zachránilo a čím se vzdálenosti za rekreací překonávali .

27.12.2022 v 23:40 | Karma článku: 11.10 | Přečteno: 263 | Diskuse

Jiří Stehlík

chalupaření a kšeft - aneb "kdo dlouho líha ten houby mívá" 1.

Povídání o tom, jak to je ,ale hlavně o tom jak to bylo a jak se žije a jak se žilo co moje paměť sahá. Nejsem sice kmet věkem, padesát let mám za pár, ale hodně toho pamatuju mnohé pro zasmání,ale i pro poučení a rád se podělím.

27.12.2022 v 9:06 | Karma článku: 10.04 | Přečteno: 240 | Diskuse

Jitka Gotterová

Žij a nech žít

Jsem úplně zděšena jak mnohdy zcela nechutnými způsoby se vzájemně lidé napadají. Jedno z jakých příčin.

27.10.2021 v 9:20 | Karma článku: 29.49 | Přečteno: 888 | Diskuse

Bedřich Dvořák

Co se to děje v Černém moři ? Lidé na pláži i přírodní katastrofa.

Někdo se asi zbláznil.Tisíce vojáků na desítkách lodí tam hrají podivnou hru.Válečné vybavení mají určitě Rusové. Musí to tak být,protože se jedná o celé Rusko. A naši určitě nemají jen špuntovky na cvičení a pochodují v podpalubí

5.7.2021 v 11:25 | Karma článku: 24.51 | Přečteno: 928 | Diskuse
Počet článků 55 Celková karma 12.10 Průměrná čtenost 813

Mám ráda přírodu, zvířata a cestování - to vše se snažím zachytit na svých fotografiích, které si můžete prohlédnout na mé stránce www.alvapa.cz.

O různých šperkových minerálech si můžete přečíst v mých článcích zde:  http://www.aklapava.cz/blog/

"Krása je všude kolem nás, stačí se umět dívat."

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...